Forekomster af havesyvsover i Danmark 1999-2003 i 10 × 10 km UTM kvadrater.

.

Havesyvsoveren er helt overvejende nataktiv.

.

Havesyvsover.

.

Havesyvsover, Der foreligger kun to fund af denne art fra Danmark. Et dyr blev taget i fælde på et parcelhusloft den 13. januar 1999 i udkanten af Christiansfeld, og et blev taget af en kat i Starup nær Haderslev i slutningen af juli 2003. Det er nærliggende at anse disse to eksemplarer for indslæbte til landet eller for undslupne fangenskabsdyr. En række spredte, udokumenterede iagttagelser fra det østlige Sønderjylland i de senere år kunne dog tyde på tilstedeværelsen af en bestand i Sønderjylland. Havesyvsover hedder på latin Eliomys quercinus; navngivet af Linnaeus, 1766.

Forekomst i atlasperioden 1999-2003

Den 13. januar 1999 blev en havesyvsover taget i en smækfælde på loftet i et parcelhus i den sydvestlige del af Christiansfeld (ovenstående forfattere). Fundet blev beskrevet af Jensen & Erritzøe (2001) og blev betragtet som resultat af en indslæbning til landet eller af et udslip fra fangenskab. Imidlertid blev en havesyvsover i juli 2003 taget af en kat ved Starup sydvest for Haderslev, i luftlinje 13 km fra førstnævnte lokalitet (Erritzøe upubl.).

Bagkroppen af dette eksemplar, som katten modvilligt afgav, er indgået til Zoologisk Museum, København. Samme kat havde tidligere samme sommer hjembragt og ædt yderligere to havesyvsovere. Da der desuden gennem en række efterlysninger i dagspressen det seneste par år er indkommet en halv snes udokumenterede iagttagelser af arten fra den østlige del af Sønderjylland, kan det ikke udelukkes, at der findes en lille, spredt bestand her.

Udbredelse

Havesyvsoveren er udbredt i Syd- og Mellemeuropa og træffes spredt i Sydfinland og Baltikum (Filippucci 1999). I England er arten truffet nogle gange som indslæbt (Morris 1997). Fra de nordligste forekomster i Mellemtyskland og den sydlige del af Holland er der ca. 350 km til den dansk-tyske grænse. Dog foreligger der fra første halvdel af 1900-tallet en række ikke helt sikre meldinger fra SlesvigHolsten (Mohr 1931; Borkenhagen 1993).

Biologi

Havesyvsoveren hører ligesom hasselmusen til syvsovernes familie.

.

De to danske fund, de udokumenterede iagttagelser samt udenlandske litteraturangivelser tyder på, at havesyvsoveren skal søges i have- og parkagtigt landskab, eventuelt med stendiger, hule træer, udhuse m.m. Artens føderepertoire er stort, men overvejende animalsk. Havesyvsoveren bygger en kugleformet rede, som anbringes i hule træer, fuglekasser, stendiger eller i jorden. Her sover den vintersøvn fra september til april. Havesyvsoveren er overvejende nataktiv og kan både færdes på jorden og klatre udmærket i træer og på klipper.

Forvaltning, trusler og status

Det er ud fra de kendte fund ikke muligt at afgøre, om havesyvsoveren skal regnes med til den danske fauna. Til trods for at den jævnligt færdes ved og eventuelt i bebyggelse, registreres den tilsyneladende kun tilfældigt. Det er på baggrund af artens nuværende, kendte udbredelse i Europa vanskeligt at vurdere, hvorvidt den på længere sigt vil kunne få fodfæste her i landet.

Arten synes kun sjældent at have været i handelen som kæledyr herhjemme, så risiko for undslip må derfor anses for begrænset.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig