Blåhvalen lever normalt i det åbne hav og kommer derfor sjældent så “afsides” som danske farvande. Dens hovedføde, lyskrebs eller krill, findes ikke i danske farvande. I dag er der en meget lille bestand af blåhvaler i farvandet mellem Færøerne og Shetland, hvor det har vist sig, at dyrene opholder sig året rundt.
Blåhvaler færdes 1-2 dyr sammen, men nogle gange er langt flere dyr samlet i fourageringsområderne. Dykketider, dykkesekvens og dykkedybde afhænger af hvalens aktivitet. Er hvalen afslappet, blæser den hvert 10. til 20. sekund i 2 til 6 minutter for så at dykke mellem 5 og 20 minutter. Den maksimale dykkedybde opgives til 150 m. Blåhvalen kan accelerere til hastigheder på op til 30 km/t. Blåsten er med 9 m ganske høj og under de rette betingelser synlig på stor afstand.
Rygfinnen sidder langt tilbage på ryggen. Man ser den først et godt stykke tid efter, at hovedet har brudt overfladen. Blåhvalen viser regelmæssigt halen, når den dykker ned. Nogle individer kan man komme nær på, mens andre undviger skibe. Det er fortrinvis de unge dyr, der foretager kraftspring. Voksne dyr tyer mest til slag med halen og lufferne.
Begge køn bliver kønsmodne i en alder af ca. 8 år, når hunner og hanner er hhv. 23 og 21 m lange. Fødsler og parringer foregår om vinteren. Drægtigheden varer 10-12 måneder og efterfølges af en 7 måneder lang diegiving. Det første år tager ungen i gennemsnit 91 kg på om dagen eller 3,8 kg i timen! Naturlig fjende er spækhuggeren.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.