Ud af de i alt 9.075 fundne flagermuslokaliteter med sikker artsbestemmelse (6.239 detektorlokaliteter og 2.836 eksemplarlokaliteter) var der i alt 29 lokaliteter for bredøret flagermus (27 detektorlokaliteter og 2 eksemplarlokaliteter). Heraf blev 15 lokaliteter (14 detektorlokaliteter og 1 eksemplarlokalitet) fundet ved en speciel undersøgelse i 2005. Lokaliteterne er fordelt på kun 12 kvadrater.
Det kan ikke udelukkes, at arten er overset visse steder i landet. Med brugen af tidsekspansionssystemet fra 1991 har forfatteren fået bedre føling med arten, og det har øget fundraten. I årene 1991-2005 er der søgt efter den i alle regioner af landet, dog ikke i samtlige kvadrater, og kortet kan derfor kun siges at være repræsentativt i grove træk.
Bredøret flagermus er primært fundet på Lolland, Falster og Møn (i alt 26 lokaliteter). Desuden er der 3 fundlokaliteter fra Sjælland, hvoraf to ligger helt tæt sammen.
I perioden før tidsekspansionssystemet blev arten kun fundet en enkelt gang med detektorer i juni 1986 på Lolland. Under de bedste observationsbetingelser fløj et eksemplar på en sådan måde, at der både var tid til at tune heterodyndetektoren ind på den rette frekvens og til at se dyrets flugtadfærd. I øvrigt er der ikke fra hele denne periode fundet heterodynoptagelser af “ubestemte” flagermus, som muligvis kunne have været denne art.
Ved senere lytninger med tidsekspansions-systemet på Lolland, Falster, Møn og Sjælland i 2002-2004 samt i 2005 blev bredøret flagermus registreret med lethed på 26 lokaliteter (24 om sommeren og 2 om efteråret). Dette understreger, hvor vigtigt valget af detektorsystem er.
I januar 2005 blev et eksemplar fundet overvintrende i en murrevne i en gammel iskælder på Lolland.
I hele atlasperioden er arten kun registreret 3 gange på Sjælland, heraf blev et eksemplar fundet i september 1986 på gaden i Vordingborg i forbindelse med rabiesundersøgelserne. Ihærdig detektorlytning på Sjælland gav først positivt resultat i september 2004, da 4-6 individer hørtes og sås jagende i en allé ved et slot på det østlige Sjælland. I samme slotspark blev der i sommeren 2005 atter fundet flere jagende individer, som synes at komme fra et opholdsted i en samling gamle træer. Lokaliteten har været flittigt besøgt med detektorer gennem hele atlasperioden, omkring 20-25 nætter, uden at arten blev hørt. Det er vanskeligt at forestille sig, at den skulle være overset.
Selvom det ikke kan udelukkes, at den bredørede flagermus er blevet overset nogle steder, er der ingen tvivl om, at den er en sjælden art. Udbredelsen synes begrænset til det østlige Danmark både før og nu. I nutiden er der lokale bestande på Lolland, Falster og Møn. På trods af ihærdig lytning på Sjælland, også i perioden, hvor der blev anvendt tidsekspansion, er der kun fundet en enkelt bestand. Der er sendt mængder af flagermus ind fra alle dele af Sjælland, men som nævnt kun fundet et enkelt eksemplar.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.