Den gravende aktivitet med frembringelse af muldskud til følge er årsagen til, at muldvarpen betragtes som et skadedyr. For landmanden, der laver ensilage til sine dyr, er det afgørende, at der ikke kommer jord i ensilagen, da jorden kan indeholde bakterier, som er ugunstige for ensilageproduktionen og for dyrenes helbred, når de fodres med produktet. Jord fra muldskud giver også tab ved at ødelægge knive og skærebord på grønthøstere og mejetærskere, og tabene omfatter såvel ødelagt maskineri som tabte arbejdstimer i den ofte mest hektiske periode, høsten. Der findes dog ingen eksakt opgørelse over skadernes økonomiske omfang. I haver bekæmpes muldvarpen vel nærmest af æstetiske årsager, nemlig fordi man ikke vil have muldskuddene. På golfbaner og andre sportsanlæg foretages bekæmpelsen af indlysende grunde, fordi muldskuddene er til gene for den sport, der ønskes udøvet.
Muldvarpen har i årtier været underkastet en lovgivning, som tydeligvis var præget af opfattelsen af muldvarpen som et skadedyr. Indtil 1989 stod der i lovgivningen, at landbrugsministeren kunne påbyde kommunerne at foretage bekæmpelse af muldvarpe. Formuleringen i lovgivningen var møntet på landbruget. Da der i mange år ikke havde været udstedt et påbud til nogen kommune i medfør af lovgivningen, ændrede man i 1989 lovgivningen til blot at give kommunerne mulighed for at varetage bekæmpelse af muldvarpe. Fra lovgivernes side valgte man så oven i købet for første gang at medtage mosegrisen, som blev underkastet den samme lovgivning som muldvarpen. Loven fra 1989 lader kommunerne selv bestemme, om man vil eller ikke vil varetage bekæmpelse af de to dyr. Samtidig står der udtrykkeligt i loven, at kommunerne kan opkræve betaling for den udførte bekæmpelse.
Det er efterhånden meget få kommuner, der tilbyder at bekæmpe muldvarpe (og/eller mosegrise) for deres borgere. I langt de fleste kommuner er det derfor helt op til borgerne selv. Det gælder både den erhvervsmæssige bekæmpelse, typisk på landbrugsarealer eller i rekreative områder som parker, idrætsanlæg, golfbaner m.m., og den bekæmpelse, der ønskes foretaget i parcelhushaver og lignende steder. Loven fra 1989 er fra 1. september 2004 videreført sprogligt uændret som en særlig paragraf i Lov om drift af landbrugsjorder.
Selv om der løbende foretages bekæmpelse af muldvarpen, tyder intet på, at det er en truet art. En del af forklaringen skal nok søges i, at muldvarpen forekommer på mange andre arealer end dem, hvorpå den direkte opfattes som uønsket, altså som et skadedyr.
I skove kan muldvarpen være særdeles talrig, men bekæmpelse foretages normalt ikke i skove. Til gengæld er det for mange landmænd et velkendt fænomen, at muldvarpe i sensommeren og efteråret kommer ud på landbrugsarealerne fra skovområder, når de unge muldvarpe vandrer fra moderens gangsystem for at finde egnede områder at slå sig ned i.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.